LIESBETH VAN ERP

Welkom op mijn website. Graag wil ik mij voorstellen.

Mijn hele leven een broodje klei in de kast gehad en het alleen gebruikt voor de Sinterklaas-surprise. Ik heb dat broodje altijd gekoesterd met het gevoel ooit nog eens “in de klei” te gaan.

Sinds 1992 woonachtig in Lochem heb ik sinds 2002 de rust om met dit materiaal aan de gang te gaan bij de inspirerende kunstenaar/beeldhouwer Jozef Kemperman.

In het begin met een frequentie van slechts een ochtend per week en een productie van één beeld per jaar, werden dat er allengs meer. Zeker sinds mijn deelname aan de Kunstroute Lochem in 2009, waarbij ik ‘’uit de kast” kwam voor de buitenwereld, ben ik gemotiveerd om ook vanuit huis verder te werken.

Als houvast ga ik uit van (delen van) het menselijk lichaam, meer of minder geabstraheerd. Het wordt steeds een combinatie van strakke geometrische lijnen en rondingen, daarbij enkele realistische delen handhavend.

Ik laat het gebeuren, zoals het soms letterlijk valt of barst; als vanzelf ontstaat er een verrassende oplossing. Het is voor mij een feest om iets te laten ontstaan, van tevoren heb ik meestal geen plan. Beweging en energie komen automatisch als thema naar voren.

Sinds vorig jaar heb ik voor het eerst een aantal abstracte werken gemaakt met en zonder thema vooraf. Ik wil me hierin meer specialiseren, zij het dat dat moeilijker is. Met alleen de vorm of gevoel als uitgangspunt, maakt het de worsteling groter.

Het werken met klei geeft me rust en tegelijkertijd energie. Ik kan me dan voor 100 % afsluiten van de wereld om me heen.

Ik heb verschillende creatieve opleidingen gedaan op het gebied van tekenen, ontwerp van kostuums en interieurs, maar het creëren van een driedimensionale vorm in een massa als klei is mijn ware passie. Daarin wil ik me zo snel mogelijk ontplooien.